Nyomtat Elküld Olvasási nézet

július 16.

Lekció: I. Korinthus 1:18-31

Textus: I. Korinthus 1:18; 22-24;

 

I. Jelt kívánók

 

 

Gyerekeknél, de néha felnőtteknél is megfigyelhetők a játékszabályok menet közbeni változtatása. Hol van kint, honnan lehet gólt lőni, megfoghatja-e kézzel a kapus a labdát.
Ez jutott eszembe a jelt kérőkkel kapcsolatban.
Az akkori és a mostani emberek is sok jelet kapnak, de sokan, miután megkapták, azt mondják, ez nem jel, újat kérek. Jézus körül sok gyógyulás volt, járt a tengeren, halottak támadtak fel, de ezeket nem tekintették jelnek. Gyógyulások, csodás események, megtérések ma is vannak, de utólag ezeket sokan már nem tekintik jelnek, még ha előre kérték is, hogy így legyen. (Gyógyíts meg Úr Isten…, vagy kérlek sikerüljön a vizsgám, ha nem is készültem eléggé.)
A világban a több jelet ígérő győz időnként a hívőkért való versenynek tekintett pályájukon. Hogy van-e tényleg jel és, hogy pénzért van-e pl., vagy valódi, az már nem fontos.
Megadja az Úr a szükséges jeleket a hithez (lásd Tamás), de, ahogy Jézus mondta, „boldogok, akik nem látnak és hisznek”.

 

II. Bölcsességet keresők

A hivatalos és elfogadott okosságnál sokan okosabbnak tartják magukat- ez különösen is az internet világában derül ki. Ott, ahol állítólag 5 nap alatt meg lehet tanulni nyelveket, ahol az orvosok és a bankárok is titkolnak nagy titkokat, amelyekkel meggyógyulhat és/vagy meggazdagodhat az átlag ember. Összeesküvés elméletek sokasága mutatja, milyen nyitott a bölcsesség keresésre az ember.

De a tényleg okos emberek, mivel matematikailag nem látják bizonyítva Isten létét, lenézik a hívőket, miközben matematikailag a nem létezését sem tudják bizonyítani.

Hol a bölcsesség?

De más tudósok a hatalmas tudást látva, hívőkké lesznek, mert abban látják minden tudás csúcsát.

Hol a bölcsesség?

A világ persze tele van fontos bölcsességgel. Az édesanyáéval, a pedagóguséval, a vezetőével, a mérnökével, a tudóséval. Mindez körülöleli és kényelmesebbé teszi az életünket, de az üdvösségünk, a világban való küldetésünk szempontjából akár semmit is érhet ez a tudás.

Ha kell vitázunk mint Pál Athénban, de tudjuk, hogy az eszesség mellett és méginkább felett az Úr Lelkének erejétől térhet meg valaki.

 

III. Elhívottak

Kik az elhívottak?

Szegények, elesettek és egyszerűek?

Nem feltétlenül.

Sőt sok szegény és elesett, vagy egyszerű ember nem hisz Istenben.

Viszont néhányan a módosabbak és az okosabbak között is hisznek.

Az elhívottak azok elhívottak.

Ez a lényegünk.

Lehetünk időnként erősek, nagyon bölcsek, máskor láthatnak minket gyengének és gúnyolhatnak butácskaként is. Ha mindez úgy történik, hogy a Krisztuséi vagyunk, akkor büszkék lehetünk erre.

Mert elhívottak vagyunk, akiket Isten Igéje hívott el, erősített meg és tartott az úton.

Érdekes, hogy azért mégis kapunk jeleket és elegendő bölcsességet is.

Pál lexikális tudása nem változott a damaszkuszi úton, de a hite igen. Onnantól a Bibliából és a világból való tudását is Krisztusban tudta - jól - magyarázni.

Lássuk meg tehát a jeleket, használjuk a bölcsességet és örvendezzünk annak, hogy az Úr elhívott minket.

Ámen!

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 43, összesen: 240882

  • 2024. május 17., péntek

    Isten azért küldte el Fiát – az Úr Jézust –, „hogy a törvény alatt levőket megváltsa”, hogy Isten örökbefogadott gyermekeiként szabadon élhessenek. Pü...
  • 2024. május 17., péntek

    Országos református imalánc indul pünkösd után gyülekezeteink és egyházunk lelki megújulásáért.
  • 2024. május 16., csütörtök

    Mi a konfirmáció ma? Avítt hagyomány, beavatási szertartás vagy ajtónyitás a fiataloknak nemcsak a gyülekezet, hanem Jézus felé is? Erdélyi gyülekezet...
  • 2024. május 15., szerda

    Munkatársunk, Parti Judit a Média a Családért díj április jelöltje portálunkon megjelent Sosincs késő az igenhez című írásával.
  • 2024. május 15., szerda

    Az Apakulcs 2022 és 2023 után 2024-ben is meghirdeti az Apa ezerrel! pályázatot.
  • 2024. május 14., kedd

    A 2024. pünkösdi száma a Szentlélek mai munkájáról tudósít.
  • 2024. május 14., kedd

    Az Intézményi lelkipásztori állás 2024. augusztus 1-től töltendő be a budapesti teológián.
  • 2024. május 13., hétfő

    Sárbogárdon egykori lelkészük századik születésnapjáról emlékeznek meg május 25-én. Az ünnepre készülve Szabó Miklós és Jákob Mihály segítségével idéz...
  • 2024. május 13., hétfő

    Elhelyezték az Építőipari Nívódíj tábláját a budapesti Ráday Ház falán.
  • 2024. május 13., hétfő

    Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a háromnapos rendezvény