Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Vasárnapi istentisztelet

A gyülekezet hetenkénti ünnepi alkalmára a kezdés előtt fél órával a kisharang, negyedórával a nagyharang hívogat.

A kezdéskor mindkét harang szól. A presbitérium tagjai köszöntik az érkezőket az ajtóban. A templomban nincsenek előre lefoglalt helyek. Sokan szeretünk a szokott helyünkre ülni, de ha az már foglalt, örömmel ülünk másik székre.

A templomban az istentisztelet előtti percekben illik csendben lenni.

Az egyik, a templomból nyíló oldalsó helyiségben tudunk Bibliát, énekeskönyvet, hitépítő könyveket, könyvjelzőket és más, egyházi dolgokat vásárolni.

Az istentisztelet előtt és után vagy a bejáratnál, vagy hideg időben az előbb említett helyiségben tudjuk az adományainkat adni (így pl. egyházfenntartói járulékot).

Az istentisztelet kezdetével felállunk amíg, a presbitérium bemegy a templomba.

A lelkész szóval, vagy intéssel mindig jelzi, álljunk vagy üljünk az istentisztelet alatt. Gyülekezetünk különlegesen örömteli alkalmai a keresztelések, melyek az istentisztelet elején a fennálló ének után szoktak lenni, a konfirmációk pedig az igehirdetés után.

Az éneklésünket orgonaszó kíséri. A református énekeskönyvből szoktunk énekelni, melyből néhány az alkalomra elvehető a bejárati perselyasztalokról.

Az alkalom elején a Heidelbergi Kátéból, az egyik református hitvallásunkból egy-egy úrnapi (vasárnapi) kérdés-feleletet olvasnak fel közülünk.

A Bibliából két szakaszt hallgathatunk meg vasárnaponként, az elsőt valamelyik presbiterünk szokta felolvasni, a másodikat a lelkészünk. A bibliai szakaszok általában a református bibliaolvasó kalauz napi újszövetségi részéből hangzanak.

Az istentisztelet legfontosabb része az igehirdetés, amikor a felolvasott szakaszt magyarázza a lelkészünk.

Az igehirdetés előtt és után a lelkész imádkozik, aminek a végén az egyetértésünk jeléül mindannyian Áment (úgy legyen) mondunk. Orgonaszóval kísért belső csendesség után az Úri imát (Miatyánk) imádkozzuk a lelkészünk vezetésével, majd a gyülekezet aktuális híreit hallgathatjuk meg. A záróének után a lelkész áldást mond, és a kijárathoz megy, hogy elköszönhessünk tőle.

Az istentisztelet ünnepélyes, de bensőséges alkalom, az énekszó, az imádság, az igemagyarázat és a közösség segíti, hogy közelebb kerüljünk Istenhez és egymáshoz.

Mindenkit szeretettel várunk!

Az alkalom a templomban van.

Felelőse: Sárosi Gábor, tel: 06/30 68 04 960

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 47, összesen: 240886

  • 2024. május 17., péntek

    Isten azért küldte el Fiát – az Úr Jézust –, „hogy a törvény alatt levőket megváltsa”, hogy Isten örökbefogadott gyermekeiként szabadon élhessenek. Pü...
  • 2024. május 17., péntek

    Országos református imalánc indul pünkösd után gyülekezeteink és egyházunk lelki megújulásáért.
  • 2024. május 16., csütörtök

    Mi a konfirmáció ma? Avítt hagyomány, beavatási szertartás vagy ajtónyitás a fiataloknak nemcsak a gyülekezet, hanem Jézus felé is? Erdélyi gyülekezet...
  • 2024. május 15., szerda

    Munkatársunk, Parti Judit a Média a Családért díj április jelöltje portálunkon megjelent Sosincs késő az igenhez című írásával.
  • 2024. május 15., szerda

    Az Apakulcs 2022 és 2023 után 2024-ben is meghirdeti az Apa ezerrel! pályázatot.
  • 2024. május 14., kedd

    A 2024. pünkösdi száma a Szentlélek mai munkájáról tudósít.
  • 2024. május 14., kedd

    Az Intézményi lelkipásztori állás 2024. augusztus 1-től töltendő be a budapesti teológián.
  • 2024. május 13., hétfő

    Sárbogárdon egykori lelkészük századik születésnapjáról emlékeznek meg május 25-én. Az ünnepre készülve Szabó Miklós és Jákob Mihály segítségével idéz...
  • 2024. május 13., hétfő

    Elhelyezték az Építőipari Nívódíj tábláját a budapesti Ráday Ház falán.
  • 2024. május 13., hétfő

    Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a háromnapos rendezvény